Epizoda #17: Vysávaje koberec

24. 02. 2018 11:14:13
V neděli odpoledne vysávaje koberec s indiánskými vzory rozhodl se Logr vyrazit mezi Indiány, na Yucatan mezi Maye. Pokračoval v luxování, hlavou mu ale běželo, jak to celé bude probíhat...

Z New Yorku vyrazí jachtou na jih. Oceánské podnebí mu dodá neodolatelného vzhledu. Takže mořská panna plavající náhodou kolem mu skočí na palubu. Logr nastaví kormidlo na autopilota, aby si s pannou mohli koukat do očí. Až se Logr vynadívá, bude zírat do nebe. Budou tam poletovat kormoráni, z nichž jeden mu v zobáku odnese GPS. Logr však neztratí hlavu - začne navigovat

podle hvězd. Úspěšně mine Virginii, obě Karolíny a se sílícím větrem z levoboku prosviští bermudským trojúhelníkem. Když na obzoru zahlédne Haiti, zaraduje se: už je skoro tam. Jenomže nato se zvednou vlny jak středočeská pahorkatina a jachta vplachtí pod temná mračna. „Začíná lítice. Tohle bude ten jejich el Niňo!“ bude se chtít Logrovi procedit skrze zmrzlý úsměv, v tom ale prásk! Blesk! Plachta v plamenech, stěžeň se kácí! Strhne se nevídaná rumplovačka: nad Tatrou se blýská, hromy divo bijů! Mořskou pannu to spláchne přes palubu. Motor se zadře! Útesy! Náraz! Voda v podpalubí! Logr bude celou noc bojovat o přežití. Dá to, ale jachta ne.

Ráno ho to vyvrhne neznámo kde. Hnán žízní Logr vyrazí do džungle lemující pláž. Asi tři hodiny bude srkat kapky vody z listů. Pak se rozhlédne a zjistí, že se ztratil v hluboké džungli, kde nebe je zelené a vlhko k nevydržení. Půjde nazdařbůh a bezstarostně jak Evropan v parku, takže přehlédne škorpióna a ten ho kousne. Načež Logr začne blouznit. Vsugeruje si, že je kakadu.

Naštěstí ho po chvíli uštkne korálovec, asi nejjedovatěší had. Jeho jed vyruší jed škorpióna, načež se Logr rázem spraví. Ukousne hadovi hlavu a upeče si ho k obědu. Pak pokračuje dál, až za tmy znaven doškobrtá na mýtinu, kde zachrápne. Když se ráno probudí, už není na mýtině. Bude to vypadat jako nádvoří. Basta rozpozná architekturu a uvědomí si, že objevil nebývale zachovalé, dosud neznámé, mayské město. Objev století!

Vyleze na vrchol pyramidy a vkročí do mayské temnoty. Hned za prvním rohem do něčeho šlápne. Smrdí to. Prastará mayská stolice. Logr se vrátí zpět na světlo, aby si očistil botu. Chvíli se bude rozplýval pohledem, který stovky let nikdo nespatřil. Jenže pak se Logra zmocní touha obohatit sbírky Náprstkova muzea. Třeba pak dostane od Akademie věd diplom. Anebo zatykač od policie za pašování kulturních památek.

Znovu vkročí do tmy. Už na nic nešlápne, jenom zaslechne vzdálené bzučení. Co to asi je? Udělá další krok do tmy. Zakopne. Vstane. A pak mu spadne brada před mayskou rytinou. Bzučení bude sílit, Logr mu však nebude věnovat pozornost. Bude luštit mayský nápis.

Text bude říkat: Odcházíme v daleké kraje, opouštíme naše město nám drahé. Proč? Protože zasraný moskyti! Bzučení bude sílit, až je Logr konečně uvidí. Komáři! Ó havěti! Proč jsi na světě? Svrab i pijavice jsou mi milejší.

Logr se probírá ze sna. Je zpět doma a vysavač bzučí jak hejno komárů. Tak oni tam budou i ty hajzli komáří! pomyslí si. Tak to nejedu nikam. Vypíná lux a rozhoduje se, že zůstane doma za pecí.

Autor: Michal Kočí | sobota 24.2.2018 11:14 | karma článku: 10.77 | přečteno: 198x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.03 | Přečteno: 88 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 500 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 289

Já nejsem důležitý. Jde o Logra. Basta Logr odjíždí do New Yorku. Vypíšu tady, na blogu, všechno a víc než všechno, k tomu mi dopomáhej Logr.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...